Logo stap vooruit610x200 4

Stap Vooruit…
Stap vooruit is opgestart in 2015 onder de naam Armoedeplatform. Dit werd veelal niet positief ontvangen dus is er gekozen middels een prijsvraag voor de naam Stap Vooruit (ook omdat we met de inwoners vooruit willen). Het armoedeplatform wijst namelijk direct op hetgeen waar veel schaamte onder heerst en waar we niet over willen praten: armoede.
In 2016 werd de groep Stap Vooruit met trots geboren en zijn er al vele stappen gezet om mensen te helpen. Zo hebben we geholpen bij de aanpassingen en duidelijkheid van de aanvragen van de gemeente. Het meedoen beleid is aangepast. Een witte lijst van bewindvoerders is opgesteld en natuurlijk een aantal casussen die onze hulp konden gebruiken.

Wat is Stap Vooruit?
Stap Vooruit is een burgerinitiatief met vooral ervaringsdeskundigen. Zij ondervinden dagelijks met welke problemen mensen met een kleine knip tegen aanlopen zodra het weekbudget op is aan de boodschappen. Daarnaast zijn zij eerder op de hoogte van issues waar de inwoners tegenaan lopen omdat ze gelijkgestemden zijn. Door de armen in elkaar te slaan probeert Stap Vooruit deze groep eerder te helpen/ondersteunen of bieden zij soms gewoon een luisterend oor.

Gemeente
Gemeente Oude IJsselstreek hecht grote waarde aan de problemen, bevindingen en het advies van de werkgroep Stap Vooruit. Dit wordt maandelijks besproken met de wethouder en adviseur sociaal domein met begeleiding van het sociaal werk op het gemeentehuis. Dit wordt dan besproken en mogelijk aangepast, uitgezocht of opgelost betreffende de zaken waar de inwoners tegenaan lopen.

Missie
Stap Vooruit heeft een breed en uitgebreid netwerk en dit wordt dan ook gebruikt en ingezet voor de mensen die die hier behoefte aan hebben. Dit wordt door Sociaal altijd ondersteund zodat de mensen die hulp nodig hebben die ten alle tijden krijgen in welke hoedanigheid dit ook nodig is. Ook helpt Stap Vooruit met dagelijkse of preventieve problemen, want voorkomen is beter dan genezen.

Mini Manna
Dit was de eerste grote activiteit die Stap Vooruit samen opzette in de Oude -IJsselstreek. In de Mini Manna kan je tegen een klein bedrag je boodschappen doen en dit scheelt een hoop in je weekbudget. Ook is dit een goede zaak voor de eigen keuzevrijheid en waardigheid van de inwoners.
Het Sociale Hoekje is daar samen met Stap Vooruit ook aanwezig voor de sociale kant die een mens zo hard nodig heeft. We hebben daar een inloop, koken en formulierenhulp. Ook is er altijd iemand van Stap Vooruit aanwezig voor vragen en problemen. Dit alles in een leuk jasje met veel plezier en me tongedwongen sfeer.

Dag van de armoede
Vanaf 2016 organiseert Stap Vooruit de Dag van de armoede, maar dan onder een andere naam omdat we dit veel breder uitpakken namelijk inclusie (ook voor mensen met een beperking in hoofd, lichaam of portemonnee en niet te vergeten eenzaamheid). Het gaat om het sociale samenzijn van gelijkgestemden, maar ook om meer begrip van de medebewoners en elkaar te helpen op allerlei mogelijkheden. We hopen dat mensen leren elkaar te begrijpen en helpen waar mogelijk is. Armoede is een gevoel, niet een hoedanigheid. Er worden altijd handige tips gegeven en er staan veel instanties die je kunnen helpen in welke hoedanigheid dan ook. Ook is er een leuke markt met goedkope kraampjes en zelfs gratis artikelen. Dit alles in een leuk jasje, ongedwongen en ontspannen sfeer en vooral veel plezier en een leuke dag. Vaak combineren we dit met een modeshow, wellness en beauty. Maar niet te vergeten…het verstrekken van de benodigde info voor iedereen die dit nodig heeft.

Ons doel
Een wegwijzer zijn voor mensen die niet weten waar ze terecht kunnen, een luisterend oor voor wie dit nodig heeft. Mensen voorzien van de juiste info en adressen op de momenten dat het nodig is. Hoe groot of klein, of hoe lang of hoe kort het probleem ook is wij gaan samen met u zoeken naar een oplossing. Of dit nu financieel, emotioneel, psychisch of lichamelijk is.
Wij bieden u een helpende hand.